• CDA-leider Wopke Hoekstra denkt aan een tijdelijk toptarief voor de belasting van 55 procent voor inkomens vanaf 150.000 euro.
  • Hiermee wil Hoekstra de rekening van de coronacrisis “solidair” verdelen, zegt hij in het programma WNL op Zondag.
  • Het CDA is niet de enige partij die hogere inkomens zwaarder wil belasten.

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra vindt het “redelijk” en “heel reëel” om mensen met een hoog inkomen en bedrijven die tijdens of door de coronacrisis extra winst hebben gemaakt, tijdelijk extra te belasten.

In het tv-programma WNL op Zondag gaf hij ook aan dat het “verstandig” is om op een solidaire manier de rekening van de coronacrisis gelijk te verdelen.

Hoekstra, nu demissionair minister van Financiën, denkt dan bijvoorbeeld aan een tijdelijk toptarief voor de belasting van 55 procent voor inkomens vanaf 150.000 euro.

Voor bedrijven gaf hij geen grens aan, maar het gaat erom een deel van de hogere winst extra te belasten, ten gunste van de bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (mkb) die het zwaar hebben. Hoekstra heeft een plan gemaakt om het mkb de volgende fase door te loodsen.

De CDA-leider kwam afgelopen week onder vuur te liggen van de oppositie maar ook van coalitiepartners ChristenUnie en D66 door zijn idee om de WW-uitkering te verkorten van twee naar één jaar. Hij wijst erop dat het plan deel uitmaakt van een groter pakket om de arbeidsmarkt te hervormen.

Hoekstra gaf bij WNL opnieuw aan dat de WW-maatregelen evenals mogelijke bezuinigingen niet in crisistijd moeten worden ingevoerd, maar pas daarna. De timing hangt af van de ontwikkeling van de economie, benadrukte hij.

Plannen politieke partijen voor de inkomstenbelasting in box 1

Op basis van de doorrekeningen van het Centraal Planbureau van de verkiezingsprogramma's van 10 politieke partijen maakte Business Insider een overzicht van onder meer de plannen voor de inkomstenbelasting in box 1 van zeven partijen.

Hierbij bleek dat er op grote schaal plannen zijn van politieke partijen om hogere inkomens zwaarder te belasten. Zelfs de VVD doet hieraan mee.

Zo wil de partij van premier Mark Rutte de huidige schijfgrens van het toptarief (inkomen vanaf 68.508 euro in 2021) gedurende de kabinetsperiode bevriezen.

Dat betekent dat de topgrens van de laatste schijf niet mee zal bewegen met de inflatie. Als de meeste lonen wel geïndexeerd worden voor de hogere prijzen van producten en diensten moet een groter aantal mensen het hoogste belastingtarief betalen.

Het CDA heeft de zondag door Hoekstra genoemde tijdelijke 'topbelasting' voor inkomens boven de 150.000 euro niet meegegeven in de door het Centraal Planbureau uitgevoerde doorrekening van het verkiezingsprogramma.

De christelijke partij wil in zijn programmavoorstel de lengte van de eerste schijf iets verlagen. Die moet lopen tot een inkomen van maximaal 65.000 euro, in plaats van de huidige grens van 68.508 euro. Daarmee moeten mensen met hogere inkomens sneller het toptarief van 49,50 procent in box 1 betalen.

LEES OOK: Zelfs de VVD wil hogere inkomens op slinkse wijze meer belasting laten betalen – dit doen de andere 6 grote partijen